Molitve

Шта је права вера ? Права вера је вера у једнога Бога у Тројици, Творца нема и земље и свега видљивог и невидљивог. Бог је Биће без почетка и без краја. Он је Дух који се не види, али је свуда присутан, све види, све зна, све може, о свему брине. Бог је пун љубави према свим људима и свима створењима.

МОЛЕБАН За страдални народ наш на Косову и Метохији и свим српским земљама

МОЛИТВА ЗА СРПСКИ НАРОД
Спаси , Господе, народ свој, и спаси мене. Ако не спасеш народ Твој и мој, а спасеш мене, ја ћу се у Рају осећати у туђини. Услиши, Господе, молитву праведника Твојих Саве и Немање, те грешни народ спаси Твој, иако је грешан. Како си спасавао Јерусалим од незнабожаца и кривоклетника, тако спаси и Београд од безверника, да се гласи спасење од Тебе, а не од људи. Изнеможе народ Твој од чекања, не кушај до краја стрпљење његово, Господе. Господе, изнеможе народ Твој од чекања. Сва се земља покри труповима верних Твојих, не можемо да копамо, а да мотика не звекне о кости сродника наших и не одјекне болно у душама нашим. Нема њиве која није гробље, нити дрвета које није надгробни споменик. Сва је српска земља гробље.
Смилуј се, Господе и спаси народ свој, са мном или без мене. Амин.
ВладикаНиколај Велимировић

СИМБОЛ ВЕРЕ
Верујем у једнога Бога Оца, сведржитеља, творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, једино родног, од Оца рођеног пре свих векова, светлост од светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, нествореног, једносуштног Оцу, кроз кога је све постало. Који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек.
И који је распет за нас у време Понтија Пилата и страдао и био погребен.
И који је васкрсао у трећи дан, по Писму.
И који се вазнео на небеса и седи с десне стране Оца.
И који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима и Његовом царству неће бити краја. И у Духа Светога, Господа Животворног, који од Оца исходи и који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави. Који је говорио кроз пророке. И у једну свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова. Чекам васкрсење мртвих. И живот будућег века. Амин.

Molitva pre ucenja
Sveblagi Gospode, posalji nam blagodat Tvoga Svetog Duha, da osnazi nase duhovne sile, da bi pazeci na ucenje koje nam se predaje, porasli Tebi, nasem Tvorcu, na slavu, roditeljima nasim na radost, a crkvi i otadzbini nasoj na korist.

Molitva posle ucenja
Blagodarimo Ti, Tvorce, sto si nas udostojio Tvoje blagodati te smo primili ucenje. Blagoslovi nase staresine, roditelje i ucitelje koji nas vode poznanju dobra, i daj nam silu i moc da produzimo ovo ucenje.

Molitva pre dorucka
U ime Oca i Sina i Svetoga Duha.Presveta Trojice, pomiluj nas; Gospode, ocisti grehe nase; Vladiko, oprosti bezakonja nasa; Sveti poseti i isceli nemoci nase, imena Tvoga radi.

Molitva posle dorucka
Dostojno je uistinu, da blazenom zovemo Tebe, Bogorodicu, uvek blazenu i svebesprekornu, i Mater Boga Nasega. Casniju od Heruvima i neuporedivo slavniju od Serafima; Tebe sto Boga Rec neporocno rodi, uistinu Bogorodicu velicamo.Molitvama Svetih Otaca nasih Gospode Isuse Hriste, Boze nas, pomiluj nas. Amin.

Molitva pre rucka
U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Oce nas koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dodje carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao sto je na nebu; hleb nas nasusni daj nam danas; i oprosti nam dugove nase kao sto i mi oprastamo duznicima nasim; i ne uvedi nas u iskusenje, no izbavi nas od lukavoga.

Molitva posle rucka
Blagodarimo Ti, Hriste Boze nas, sto si nas nahranio zemaljskim Tvojim dobrima. Ne lisi nas nebeskog Carstva Tvoga, vec kao sto si dosao medju Ucenike Tvoje i dao im mir Tvoj, tako dodji i medju nas i spasi nas.
Molitvama Svetih Otaca nasih Gospode Isuse Hriste, Boze nas, pomiluj nas. Amin.

Molitva pre vecere
U ime Oca i Sina i Svetoga Duha.Jesce ubogi i nasitice se, i hvalice Gospoda oni koji Ga traze; ziva ce biti srca njihova u sve vekove.

Molitva posle vecere
Bogorodice Djevo, utroba je Tvoja postala sveta Trpeza, na kojoj se nalazi nebeski Hleb, Hristos Bog nas; ko od Njega jede ne umire, kao sto je rekao On – Hranitelj svih. Molitvama Svetih Otaca nasih Gospode Isuse Hriste, Boze nas, pomiluj nas. Amin.