КАКО ОДНЕГОВАТИ ПРАВОСЛАВНОГ ХРИШЋАНИНА, А МОЖДА И СВЕТИТЕЉА

1. Док је дете још веома мало, почните да га учите да саосећа са другима, да има обзира према свима и да у свему буде несебичан. На овај начин ће дете схватити да за Православног Хришћанина материјалне ствари овога света нису од највеће важности. У том погледу, од највећег утицаја биће управо ваш начин живота и ваш лични пример.

2. Учите дете псалмима и другим црквеним песмама. Тиме ћете га подстаћи да заволи богослужења и да само одбија да користи погрдне речи и слуша непристојне песме које су данас свуда уобичајене. И опет, пример родитеља је овде најзначајнији.

3. Покушајте да у свему нађете прилику да са дететом разговарате о духовним стварима, о љубави према Богу и према ближњима и стално га доводите у цркву. У Православној породици се никад не поставља питање одласка у цркву, већ је то нешто што се подразумева. Деца би ово морала да схвате од најранијег узраста. Ако будете чекали да дете одрасте, биће прекасно.

4. Научите дете значењу речи “исправно” и “погрешно”, “грех” и “врлина”, “истина” и “лаж”. Учите га и познавању вере, да би могло да препозна лажна учења. Једино на тај начин ћете осигурати духовно сазревање и раст своје деце и припремити их за будућност, када ће можда због своје вере бити исмевани, омржени, гоњени, или у најмању руку несхваћени.

5. И на овај начин помажите детету да духовно расте: нека свом узрасту добија одређене задатке, као што су читања житија светих за децу, или изговарање одређене молитве за време вечерњег правила, пост и метаније или помагање у цркви, када буде за то стасало.

6. Осим што ћете дете снабдети одговарајућом Православном литературом за његов узраст, постарајте се да се у вашем дому никада не нађу књиге и други материјал нечистог и хулног садржаја. Нажалост, овде спада највећи део савремене телевизијске продукције. Имајте стално на уму да све што се посеје, то ће се и жњети.

7. Вашем детету ће гласније од било каквих речи говорити пример вашег начина живота, изражавања, ваши укуси у погледу музике, књига, интересовања. Осветите дететова чула, окружите га иконама, нека се у вашем дому чује црквено појање у славу Божју, нека мирише тамјан. Осветите га целог примањем Светих Тајни. На тај начин ће дете знати где да прибегне када се једног дана, неминовно, буде суочило са свим богохулним, нечистим и ужасним стварима којима друштво у коме живимо обилује.

8. Навикавајте дете да показује милосрђе у разним приликама. Такође, нека свако дете има своје обавезе у погледу кућних послова. Нерад и материјално благостање су узрок многих уништених младих живота данас. Никада се не снебивајте да детету кажете: “За ово немамо пара.”

9. Учите дете посту сопственим примером, као и примерима из Светог Писма и житија светих. Навикавајте их на осећање да је уздржавање од хране и личне угодности богоугодна и узвишена ствар.

10. Ако дете дође у сукоб са другим дететом, наставником или суседом, будите праведни и објективни, а уколико је кривица до вашег детета, постарајте се да оно то добро схвати. Из тог примера ће дете научити и нешто о Божјој правди.

11. Како године буду пролазиле, и ако се будете држали ових савета, открићете, на своје велико изненађење, да сте и сами духовно сазрели. Свети Павле је управо на то мислио када је рекао да ће се жена спасити рађањем деце. Наравно, неопходно је да оба родитеља учествују у подизању деце.

12. Припремите се за живот пун труда, духовног подвига и молитве. Ово последње, са Божјом благодаћу, биће вам најпотребније, јер ми данас не живимо у свету онаквом каквог га је Бог створио и наменио нама. Ми се налазимо у свету који је под “непријатељском окупацијом.” Али, захваљујући нашој Богоданој вери и Божјој милости, упркос свему, ми смо и даље слободни да се определимо за добро (или за зло) и живимо у нади ишчекујући избављење и живот у нашој “вечној Отаџбини”, Царству Небеском. Ако будемо устрајали у подвизима, моћи ћемо да са смелошћу станемо пред Господа у последњи дан и да кажемо: “Ево слуге Твога и деце коју си ми поверио!”

Молитвама Светих Јоакима и Ане, Христе Боже, удостој нас и децу нашу Царства Небеског!