СПАСЕЊЕ ДУШЕ - Свети Николај Жички

 

Када се много народа беше сабрало око Господа нашег Исуса Христа, рече Господ реч ову: Шта користи човеку ако и цео свет задобије, а душу своју изгуби? И још рече и ову реч: Шта може дати човек у откуп душе своје? То значи, да душа човечја има већу цену од целога света видљивога. А кад човек душу изгуби, онда чиме је може платити, чиме је може поново купити? Ничим у свету. Ни цели свет да да не може купити изгубљену душу. Блажен онај ко ово зна и ко чува душу своју као највеће благо своје. Блажен онај ко сваки дан стражари над душом својом и не допушта, да му се душа нимало не оштети. Јер ко душу спасе, спасиће све; а ко душу изгуби, изгубиће све.

У једној малој вароши живео велики богаташ. Живео је у малој и трошној кући. Није хтео правити нову кућу, него је своје благо штедео и чувао. Али се догоди једне вечери те се његова кућа запали и изгори. А он скочи из постеље, па онако необучен брзо потражи своје сачувано благо и искочи из куће. Кућа се његова сва претвори у пепео, али он нимало за њом не зажали. Него са својим благом пресели се у велики град и у том великом граду направи красан двор и тамо продужи живети весело и безбрижно.

Шта означава ова прича? Мала варош означава овај свет, у коме људи као гости живе кратко време. Мала и трошна кућа означава тело човечије, дом душе човечје. Богаташ означава разумног хришћанина, који је чуо и разумео и у срце метнуо ове Христове речи: Шта помаже човеку ако и цео свет задобије, а душу своју изгуби? Велико благо богаташево означава богату душу разумног хришћанина, који се целог века труди, да по закону Христовом живи и да нагомила у души све оне добродетељи, које сијају јаче од злата и сребра и драгог камења. То духовно злато и сребро, то велико благо духовно јесу: вера и нада у Бога, и љубав према Богу, молитвеност и милост и доброта и мир и братољубље и кротост и чистота. Шта означава пожар куће? Означава смрт телесну. Изненадни пожар у ноћи означава изненадну смрт телесну, којој ни један смртник не зна дана ни часа. Буђење богаташа од сна у часу пожара и пресељење у велики град означава ослобођење душе од тела у часу смрти и пресељење у други свет. Велики град означава вечно царство Христово, у коме живе само ангели и праведници. Красан двор у великом граду означава обиталиште сваке праведне душе у ономе свету, у царству вечном и бесмртном.

Прича је ова јасна и поука је красна. Ко има уши да чује, нека чује. Нека се нико не нада у овај пролазни век, који хитро пролази као облак што га ветар гони од Пелистера до Облакова. Нека се нико не поноси телом својим, јер је свако тело човечје трошна кућа, коју смрт дана - сутра претвара у пепео. Но нека сваки хришћанин и хришћанка непрестано мисли о души својој, о том једином благу, које се може спасти од смрти и пропасти. А ко о души својој мисли, тај слуша Христове речи и извршује Његове заповести. Томе Христос благи помаже, непрестано помаже. И бди над њим као мајка над дететом у колевци. И храни га и поји Духом Својим Светим дан и ноћ. И даје му Анђела хранитеља да га чува на свим путевима живота, и да му у часу смрти узме душу и однесе у небеско царство.

Богу нашем слава и хвала. Амин.