О свештеничком благослову

Свештенослужитељи (то јест људи који су кроз свету тајну Свештенства добили благодат Светог Духа, за свештеничко служење Цркви Христовој) - епископи (архијереји) и свештеници (јереји) осењују нас крсним знаком. То осењавање се назива - благослов. Када нас свештеник благослови он саставља прсте тако да они представљају слова ИС ХС, то јест - Исус Христос. То значи да преко свештеника нас благослови Сам Господ наш Исус Христос. Да би се добио Благослов од свештеника или епископа потребно је саставити шаке у облику крста: десну преко леве са длановима навише, говорећи: „Благослови оче” (или - владико).

Добивши благослов, ми пољубимо руку која нас је благословила, као невидљиву руку самога Христа Спаситеља. Као што каже св. Јован Златоусти: „Не благослови човек, него Бог његовом руком и језиком.” То се види и из речи свештеника које нам упути том приликом - „Бог благословио!”
Без Божјег благослова никакав посао не може имати успеха. Зато су се наши благочестиви преци трудили да сваки посао почну после молитве и добивши благослов од свештеника.