Храм Христа Спаситеља у Бањалуци


Црква Свете Тројице је направљена између два свјетска рата у центру Бање Луке. Изградња храма трајала је од 1925. до 1929. године, а свечано је освећена на Спасовдан 1939. године. Приликом исценираног њемачког бомбардовања, 12. априла 1941, храм је погођен и знатно је оштећен олтарски дио (апсида). У мају исте године усташе су храм прогласиле "руглом града" и наредили Србима, Јеврејима и Ромима да га, циглу по циглу, у потпуности сруше.

Послије Другог свјетског рата, за више од пола вијека, многе су грађевине обновљене, али за порушени Саборни храм није била дозвољена обнова, већ је на месту на коме се налазио храм изграђен споменик палим борцима. Почетком деведесетих година бањолучка Црквена општина добила је дозволу за обнову порушеног храма, а споменик палим борцима премјештен је на оближњу локацију, такође у власништву Цркве. Обнова храма започела је 1993. године када су освештани темељи. Овај свечани чин обавио је Његова Светост патријарх српски Г. Павле са архијерејима и свештенством Српске православне цркве. Храм је обновљен под именом храм Христа Спаситеља, јер је у међувремену у Бањој Луци (1963-1969.) изграђен храм који је добио име Свете Тројице, као успомену на онај порушени, а за који су православни Срби мислили да га никада више неће моћи обновити.

Храм је зидан од црвеног и жутог камена травертина, поријеклом из Месопотамије, за чији квалитет (ископа и обраде) гарантује проф. др Билбија, стручњак из београдског Института за испитивање материјала. Зидана је трослојним зидом: камен, армирани бетон, цигла. Куполе су покривене златним прохром лимом, довезеним из Сибира. Спољњи грађевински радови на храму завршени се 26. септембра 2004. године, када је служена и прва св. Литургија. Св. Литургију је служило 8 архијереја са свештенством и ђаконима бањалучке епархије, а уз присуство неколико десетина хиљада вијерника.

Садашњи обновљени храм архитектонски је идентичан са претходним и највиша је грађевина у Бањој Луци, са звоником високим 47 метра и куполом од 22,5 метра. Унутрашњи радови су у току и планирано је освештавање храма Христа Спаситеља на Спасовдан 2008. г.