Храм Васкрсења Христовог, Подгорица


09.08.1993. год. (Празник Светог Пантелејмона) - У Момишићима - Подгорица у близини остатака Цркве Светих Апостола, која је била метох Манастира Хиландара, из времена Краља Милутина а поред Вазнесењске Цркве, гради се  Саборни Храм  посвећен Васкрсењу Христовом.

Први радови на градњи Храма почели су 1993 године, када је архитекта др Предраг Ристић по благослову Митрополита Црногорско-приморског Амфилохија урадио идејни пројекат. на основу његовог идејног пројекта Грађевински факултет из Подгорице урадио је пројекат темеља Храма и Крипте до коте 0.00.

Камен темељац су освештали и поставили Њихове Светости Патријарх Српски Павле и Патријарх Васељенски Вартоломеј, Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије уз саслужење великог броја јерарха Српске, Руске и Грчке Православне Цркве као и мноштво свештенства и монаштва у присуству више хиљада вјерника.

Ангажовањем браће Милића ископани су темељи Саборног Храма, а пијеском који су поклонили Зећани и жељезом поклоњеним од Жељезаре Никшић изливени су темељи.

18. маја 1994 године свечаном Литургијом коју су служили патријарх Сверуски Алексеј, Патријарх Српски Павле, Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије и велики број епископа Руске и Српске Цркве освештани су темељи Храма Христовог Васкрсења.

Добровољним прилозима вјерника уз финасијску помоћ Владе Црне Горе настављени су радови на Крипти која је на дубини од 4.40 м и завршени су 08. 08. 1997. год. изливањем плоче Храма у коју је утрошено 450 кубика бетона и око 50 тона жељеза.  Радове на крипти изводило је предузеће "Неимар-инжињеринг" из Подгорице.

Главни пројекат Храма а на основу идејног рјешења др Предрага Ристића од коте 0.00 урадио је "Пројект-инжињеринг" из Подгорице на челу са покојним арх. Јованом Поповићем и његовим братом Светиславом.

Даљу градњу Храма наставило је предузеће "Мостоградња-инжињеринг" која је радове преузела у новембру 1997 године. Својим несебичним неимарским ангажовањем извела је до сада највећи дио грубих радова. Завршетком централне куполе   постављен је  и златни крст на куполу 18.11.1999. године.

Стручни надзор на изградњи Храма обавља Републички завод за урбанизам и пројектовање заједно са стручним надзором Митрополије који предводи  Момчило Станојевић, ДИГ.