Monastery Kumanica - Манастир Куманица


Monastery Kumanica

It was built in the beginning of the 14th century, and it is situated at the beginning of the gorge of the River Lim, on the right-hand side, by the railway Belgrade – Bar. This monastery safeguards the relics of St. George, the Archbishop of the Nemanjić line. The monastery had been in ruins for centuries, and it was restored in 2000. It was dedicated to St. Archangel Michael.


Манастир Куманиц

Манастир Куманица се налази између Пријепоља и Бијелог Поља, 13 km од Бродарева. Налази се у селу Врбница у долини реке Лим уз саму железничку пругу. Дуго времена је био разрушен и напуштен. Обновљен је и освећен 12. новембра 2000. године.
Прво писано помињање манастира везује се за 1514. годину. У рушевинама су сачувани делови плоча за које се поуздано тврди да потичу из раздобља од краја 13. до средине 15. века, али је простор на северној страни манастира уништен при градњи железнице, па је поузданије датовање првобитне цркве онемогућено. Претпоставља се да је златно доба живота манастира било у другој половини 16. и током 17. века. Претпоставља се такође да је манастир доживео урушавање и запуштење у другој половини 18. века
Посвећен је Светом архистратигу Гаврилу. У њему се чувају мошти Светог Григорија Куманичког. Непознато је ко је био Григорије, сем да се у једном запису помиње као „српски просветитељ и бивши архиепископ“, па чак да потиче „од свете и богоизабране лозе Немањића“.
Обновљен је и реконструисан 2000. године. У време летњег сабора, у оквиру манастирске славе 26. јула, у њему се окупи на десетине хиљада верника, а веома је цењен и међу верницима осталих вероисповести
.