Monastery Ribnjak - Манастир Рибњак


Monastery Ribnjak

Ribnjak Monastery is located in the village of Zupci. Ruins of the church, which was, according to legend, founded by Jelena Anžujska (d‘Anjou) Nemanjić were found at the location of the current Ribnjak Monastery.
The monastery consists of the church dedicated to the St. Vasilije Ostroški, a baptistry and accommodation building.
The upper church, located above Ribnjak Monastery, on the hill called Gradac is dedicated to the Holy Cross. It was constructed after battles for liberation from 1877 to 1878. It is said that King Nikola used to come here in order to follow “operations for the liberation of Bar”. The church, which is located on the hill, was built by two sirdars and a senator of the Principality of Montenegro, at the end of the 19th century and the beginning of the 20th, as a legacy of the liberation wars.

Манастир Рибњак

Манастир Рибњак, данас метох манастира Острога, саградила је краљица Јелена крајем тринаестог вијека. Првобитно је био посвећен Светим Првоврховним Апостолима Петру и Павлу, како и свједочи у другој половини деветнаестог вијека, руски конзул у Скадру, Иван С, Јастребов, који износећи податке о печату православног манастира Рибњака, каже: "Овај печат нађох у Риста Вељанова Дамјановића, становника барског, који га је нашао међу камењем старих урвина тога манастира. Посред печата изображена су два свеца, који држе слику цркве с натписом: Павал и Пет  (Петар), а наоколо су урезане следеће ријечи : "Сi печать манастiра Рибнiцах  с(вя)т(ы)хь врховних апостоль Петра и Павла"".
У напомени Јастребов каже да је печат "послао Српском ученом друштву, у чијој се збирци сада находи". Дајући овако на знање да је овај манастир био православни, Јастребов као да је знао да ће Барска арцибискупија истицати своје претензије на овај манастир и приликом изградње мале цркве Светог Василија Острошког, коју су на сусједном врху подигли књаз Никола и књегиња Милена и још више када је, после земљотреса који је ту црквицу срушио, почела обнова манастира Рибњака, сада као метоха манастира Острога, дао је у опису овог печата необорив доказ о православном припадништву манастира.
Интересантно је једно предање, по којем је 1878.г. приликом ослобађања Бара од Турака, црногорска војска на челу с књазом Николом логоровала на Рибњаку и том се приликом књазу јавио Свети Василије Осрошки и рекао му да ће ослободити Бар. Књаз се завјетовао да ће на том мјесту изградити цркву и посветити је Светом Василију, што је и учинио. Данас је и сам манастир посвећен Светом Василију.
Приликом изградње самог манастира прије осам вјекова, посађени су и два завјетна храста, тада, вјероватно, намијењена здрављу синова краљице Јелене (анжујске), каснијих српсих краљева Милутина и Драгутина. Један од тих храстова и дан данас одољева старости, док је други изгорио прије петнаестак година у једној незгоди приликом обнове манастира.
Осим саме цркве данас у склопу манастира постоји нови конак и предивна фрескописана крстионица.