Monastery Tresije - Манастир Тресије


Monastery Tresije

Tresije monastery, Тресије, late 13th century. (Serbian King Dragutin)


Манастир Тресије

Оснивање манастира Тресија на Космају, недалеко од Сопота, приписује се деспоту Стефану Лазаревићу. Међутим, највероватније да је манастир настао још крајем 13. века или почетком 14. века, у време краља Драгутина, а да је обновљен у време деспота Стефана, почетком 15. столећа.
У турским изворима манастир се помиње 1560. године, као манастир Светих Арханћела под именом Трес, који је имао 12 калуђера. Страдао је крајем 17. века од Турака. Калуђери су са манастирским драгоценостима прешли у Срем и нашли уточиште у фрушкогорским манастирима. У манастир Хопово донет је 1641. године један Псалтир из манастира Тресија, који је касније пренет у Хиландар где се и сада налази.
Разрушени манастир обновили су 1709. године раковачки калуђери са игуманом Висарионом. О тој обнови сведочи натпис уклесан у камену лево од улазних врата данашњег храма. Међутим, манастир је убрзо запустео и остао је у рушевинама све до 1936. године, када је почела обнова која је окончана 1950. године.
Црква манастира Тресија спада у скупину грађевина које су у великој мери везане за традицију рашке школе. Основа храма је једнобродна, са тространом апсидом споља и полукружном изнутра. Засведена је полуобличастим сводом. Зидана је од притесаних квадара камена. Од првобитних декоративних елемената сачувена је розета од камена и пет кружних отвора. Накнадно су дограђени припрата на западној страни у кубе над наосом.
Иконостас је новијег датума, из времена последње обнове. Међу иконама истичу се олтарске двери, рад Јеремије Михаиловића из 1827. године и престоне иконе, дело Илије Петровића из 1852/53. године. Југоисточно од цркве је стари конак који се састоји од приземља и спрата.