Предавање протојереја-ставрофора др Милоша Весиног у Атланти
March 9-10, 2019

Пред сам почетак Великог и часног поста, у суботу 9. марта 2019. г. по благослову Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја, а на позив Управе храма светих апостола Петра и Павла у Атланти, предавање на тему "Како данас сачувати српски православни идентитет у Амерци" одржао je протојереј-ставрофор др Милош Весин парох јужночикашки и професор на Богословском факултету СПЦ у Либертивилу. Овим предавањем започео је циклус предавања који ће трајати до краја Великог поста.

У свом предавању о. Милош је измећу осталог рекао да: Препознавање приоритета и правих вредности лежи у основи очувања српског православног идентитета. Нагласио је да, у свету којим доминира материјална култура и отуђеност, те приоритете треба тражити у грађењу нематеријалне вредности као што су односи са другим људима и очвршћавање породице. "Реч срећа долази од речи 'сретење' или сусретање. Срећа је у сусрету једне особе са другом, када нам се душе препознају. Породична срећа је када ми комуницирамо једни са другима, тако што једни друге обогатимо, што пренесемо искуство предходних генерација причом," рекао је о. Весин. О. Милош је нагласио да је за препознавање идентитета, као моћи поистовећивања са неким или нечим, важно и препознати особине које посебно красе поједине народе. У српском народу, једна од тих особина нарочито се огледа у снази и смелости кајања. "Шта је Студеница, шта је Жича, шта је Грачаница, шта су Сопоћани, шта су Дечани и остали наши манастири? v Сви ти манастири, све те цркве нису ништа друго него исплакане сузе кајања. Онда када смо били на врхунцу и духовном и економском то је било онда када смо умели да се кајемо v не онда када смо побеђивали на бојном пољу, него онда када смо умели да победимо себе". Прота је поручио да је још једна од тих особина широкогрудност, коју треба тумачити као поштовање различитости. Истинска толеранција је трпељивост према различитим мишљењима и културама, спремност давања и опроштаја.

"Треба сачувати идентитет онако како су га чували наши преци, али у овим нашим другачијим условима и околностима, али са истом мишљу о добру, љубави, о ономе ко је поред мене, о ближњем свом било како другачијим да је он од мене био. Не морам да се слажем с њим у његовом избору али морам да му помогнем. Ту се доказује српство и идентитет". О. Милош упозорио је да поистовећивање личног идентитета са новцем може довести до психичких проблема и нагласио да у нагомилавању материјалног богаства не треба тражити одраз бољег живота. Стога, тврди о. Весин, кључ православног идентитета требе тражити у Богу. "Наша мисао је увек била, 'Без Бога ни преко прага'. Богаство православног човека није у томе да ће он што дубље урања у православље бити ослобођен проблема већ ће имати снаге да превазиђе те проблеме. Знаће, како да се бави њима". Он наглашава да је кључ спасења долазак до познања истине, чији је почетак у откривању одговора на три питања: Ко смо? Одакле смо? И куда идемо? Одговори на та питања, крију се у спознаји да смо сви чеда Божија, да потичемо из Божијих недара и да идемо ка правцу вечности. О. Милош је такође поручио: "Да не будемо они који све и о сваком најбоље знају, него да имате смелости и смирења да кажете, извини, погрешио сам". По завршетку духовног предавања, наставило се дружење кроз разна питања и недоумице с којим се сусрећу православни хришћани данас а на које је о. Милош простосрдачно и концизно одговарао. Сутрадан, 10. марта, у Недељу сиропусну , отац Милош началствовао је светом Литургијом, уз саслужење надлежног свештеника о. Миладина Благојевића и надахнуто беседио о важности свете тајне исповести и покајања.